Wibi Soerjadi

Zaterdagmiddag

van 15.30 – ca. 17.00 uur

Bestel kaarten

Wibi Soerjadi

piano
Officier in de Orde van Oranje- Nassau

Wibi Soerjadi werd in 1970 in Leiden geboren. Na vier jaar studie bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, deed hij vervroegd eindexamen met het hoogst haalbare resultaat: een tien met onderscheiding. Wibi Soerjadi won verschillende prijzen, waaronder de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in 1985, de eerste prijs op de Nationale Eurovision Competition for Young Musicians, de derde prijs op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours te Utrecht in 1989, de Elisabeth Evertsprijs, een aanmoedigingsprijs voor Nederlands muziektalent van uitzonderlijk niveau, de Echo Klassik Award van de Deutsche Phonoakademie en hij mocht als eerste de Edison Klassiek Publieksprijs ontvangen.

Wibi Soerjadi trad veelvuldig op in gerenommeerde zalen in binnen- en buitenland, waaronder de Grote Zaal van Carnegie Hall in New York, Het Concertgebouw Amsterdam, de Musikverein en het Konzerthaus in Wenen, de Musikhalle Hamburg, en de zalen van onder andere Valencia, Verona, Berlijn, Peking en Guan Zhou. Hij concerteerde met vele toonaangevende orkesten waaronder het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Orquesta de Valencia, Orquesta Sinfonica Ciudad de Oviedo, het Tchaikovsky Symphony Orchestra Moscow, het Gewandhausorchester Leipzig en het London Philharmonic Orchestra.

Al zijn cd- en dvd-opnamen zijn meervoudig bekroond met goud en platina, wat een unicum is in de klassieke muziek. Op 24 september 2005 gaf Wibi Soerjadi op uitnodiging van Disneyland Resort Parijs een jubileumconcert ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Disneyland Californië in het hart van Disneyland Paris. In 2006 vierde Wibi Soerjadi zijn 25-jarig jubileum als concertpianist, ter gelegenheid waarvan hij tijdens zijn Liszt-recital ‘The Art of Franz Liszt’ in het Amsterdamse Concertgebouw een werk vertolkte op de historische Liszt Flügel 576 uit 1862. Datzelfde jaar verscheen er een boek van drs. Ben Daeter met de titel ‘Wibi Soerjadi – De Mens, De Kunstenaar’.

In 2007 is Wibi Soerjadi benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 22 mei van datzelfde jaar gaf hij een concert als cultureel geschenk van Hare Majesteit koningin Beatrix tijdens haar staatsbezoek aan Slowakije. Ter afsluiting van dit staatsbezoek gaf hij in aanwezigheid van H.M. Koningin Beatrix een masterclass aan studenten van het Conservatorium van Košice. In 2022 werd Wibi benoemd tot Officier in de Orde van Oranje -Nassau.

Wibi Soerjadi is behalve concertpianist ook componist. Zo componeerde hij voor Anky van Grunsven de kürmuziek Dance of Devotion, waarop zij in 2008 de wereldbeker won en goud op de Olympische Spelen van Beijing. Recentelijk heeft hij een cd uitgebracht met uitsluitend eigen composities. Deze cd heeft inmiddels de gouden status bereikt.

Wibi Soerjadi ontving op 16 maart 2011 een Classic FM Award, voor zijn bijzondere bijdrage aan het toegankelijk maken van klassieke muziek voor een breed publiek.

Afgelopen jaren speelde Wibi Soerjadi met Holland Symfonia (Sjostakovitsj); met het Noord Nederlands Orkest (Rachmaninoff 2, Prokofjev en Tsjaikovsky Pianoconcert nr. 1) , met het Limburg Symfonie Orkest (Tsjaikovski 1), met het Residentie Orkest (Chopin 1, (Rachmaninov 3) en ( Saint-Saëns), en met het Orkest van het Oosten (Prokofjev).

Jubileum
In december 2012 en januari 2013 vierde hij zijn 20-jarig jubileum in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in een Jubileumconcert (2 dec), een Jubileum Kerstgala (26 dec) en een Jubileum Nieuwjaarsconcert. In 2020 zat Wibi al 40 jaar in het vak, hetgeen- door de Corona- pas in december 2022 in de Grote Zaal van het Concertgebouw werd gevierd.

Wibi Soerjadi geeft vele recitals door geheel Nederland, ook in zijn eigen serie in zijn eigen huis. Ieder jaar- al meer dan 25 jaar- speelt hij in een uitverkochte Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

2023

Website Wibi Soerjadi

Programma

o.a. Liszt en eigen composities van Wibi Soerjadi

Blijf op de hoogte:

06 53404902