Busch Trio

Zaterdagmiddag

van 15.30 – ca. 17.00 uur

Bestel kaarten

PROGRAMMA

Joseph Haydn
(1732-1809)
Trio – für Klavier, Violine und Violoncello C-Dur Hob.XV:   27
Johannes Brahms
(1833-1897)
Trio – für Klavier, Violine und Violoncello C-Dur op.   87
Antonin Dvorák
(1841-1904)
Piano Trio Nr. 4 e minor Op 90 “Dumky”

Dit pianotrio – vernoemd naar de legendarische violist Adolf Busch – geniet de reputatie één van de beste pianotrio’s van hun generatie te zijn. Als drie solisten wonnen Omri Epstein, Mathieu van Bellen en Ori Epstein ook verschillende wedstrijden. Samengebracht door een passie voor kamermuziek en geïnspireerd door Mathieu’s viool, de ‘ex-Adolf Busch’ G.B. Guadagnini (Turijn, 1783), zijn ze individueel bekend voor wat ze bereikt hebben en voor hun ongelooflijke passie die zij als trio op het podium brengen.

Sinds hun oprichting in Londen in 2012 speelt het trio in Europa’s toonaangevende concertzalen en festivals. Hun recente concert in Wigmore Hall werd bejubeld in The Times: “…what impressed most was the group’s effortless musicianship and unity of thought and attack. The threesome even seemed to be breathing in synch.” De laatste seizoenen omvatten een tournee in China, samenwerkingen met Michael Collins, Bruno Giuranna en recitals in de Londense Purcell Room, Wigmore Hall, King’s Place, Bozar in Brussel en het Concertgebouw Amsterdam.

Hun recente optreden in Beethoven’s Triple Concerto met het Warschau Symphony Orchestra en Karina Canellakis werd live uitgezonden op de Belgische radio. Zij zijn daarnaast ook vaak te horen in het BBC Radio3 programma InTune, op Radio4 in Nederland en op Deutschlandfunk, NDR en WDR in Duitsland.

In 2016 verscheen hun eerste CD met trio’s van Antonin Dvorák: Op. 65 en op. 90 “Dumky”. Hiervoor kregen zij 5 sterren van Diapason en een lovend commentaar door Gramophone:
“ … heel indrukkend was de moeiteloze muzikaliteit van de groep en de eenheid in klank benadering. Het drietal leek zelfs synchroon te ademen”.

Op deze CD heeft het trio alle kamermuziekwerken van Dvorák voor piano en strijkers opgenomen
voor het label Alpha Classics. De eerste CD werd met enthousiaste reacties ontvangen. Zo werd dit album meermaals verkozen tot CD van de Week op verschillende radiostations in Europa en leverde het hen ook de Kersjesprijs op in 2016, de meeste prestigieuze kamermuziekprijs van Nederland. De tweede CD uit deze reeks met de strijkkwartetten van Dvorák (met altviolist Miguel da Silva) werd ook reeds met lovende kritieken onthaald.

Het trio won verschillende internationale prijzen waaronder de Royal Overseas League Competition in 2012, de Salieri-Zinetti-wedstrijd en de Pinerolo-wedstrijd in Italië, evenals de International Schumann Chamber Music Award in Frankfurt. Het trio heeft begeleiding gekregen van bekende artiesten zoals Eberhard Feltz en Andras Schiff en wordt momenteel verder opgeleid door leden van het Artemis Quartet in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel, waar het trio momenteel is gevestigd. (Ter info: ze wonen nog in Brussel, maar gaan zich vestigen in Nederland).

Hoogtepunten van 2018 omvatten de release van hun derde CD met Dvorák’s pianokwintetten met altviolist Miguel da Silva en violiste Maria Milstein, een terugkeer naar het Concertgebouw Amsterdam en een debuut optreden in de Phillips Collection in Washington.

Beluister het Busch Trio
op Spotify

OMRI EPSTEIN, PIANO

Omri Epstein begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen aan het conservatorium in Tel Aviv. Gedurende zijn studietijd won hij al verschillende prijzen en kreeg hij een beurs van de America-Israel Cultural Foundation. 
In 2002 verhuisde Omri Epstein naar Groot-Brittannië voor lessen aan de Purcell School, gevolgd door opleidingen aan de Universität der Künste in Berlijn en het Royal College of Music en de Royal Academy of Music in Londen. Onder zijn docenten waren Ruth Nye en Sulamita Aronovsky. 
Omri Epstein won een tweede prijs tijdens de Tunbridge Wells International Young Concert Artists Competition. Als uitvloeisel daarvan vertolkte hij bij het Israeli Symphony Orchestra onder leiding van Damian Iorio het Derde pianoconcert van Rachmaninoff.

MATHIEU VAN BELLEN, VIOOL

Mathieu van Bellen is afkomstig uit het Zeeuwse Hulst en begon zijn vioolstudie in België, bij Nico Balthussen. Later had hij les aan de conservatoria van Amsterdam, Manchester, Londen en Berlijn. Onder zijn docenten waren Jan Repko, Itzak Rashkovsky en Ulf Wallin.
Mathieu van Bellen was laureaat van een aantal concoursen. Zo won hij prijzen tijdens de Yehudi Menuhin International Violin Competition, het Prinses Christina Concours en het Nederlandse Vioolconcours, categorie Oskar Back. In 2015 schreef de violist de GrachtenfestivalPrijs op zijn naam, waarmee hij de positie verkreeg van artist in residence tijdens het Grachtenfestival 2016.

ORI EPSTEIN, CELLO

Ori Epstein is afkomstig uit Tel Aviv. Hij begon op zesjarige leeftijd met cello ­spelen en studeerde vanaf 2002 aan de Purcell School in Londen. Later volgde hij lessen bij Pal Banda, Miklós Perényi en Antonio Meneses. Momenteel studeert Ori Epstein aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo bij Gary Hoffman.
De cellist won tijdens de Bromsgrove International Musicians’ Competition een derde prijs en kreeg tijdens de Tunbridge Wells International Young Concert Artists Competition zowel de eerste prijs als de publieksprijs.
In januari 2012 formeerde Ori Epstein samen met Mathieu van Bellen en zijn broer Omri Epstein het Busch Trio, een piano­trio dat sindsdien succes boekte met optredens in onder meer de Londense Wigmore Hall en de Kleine Zaal van Het Concertgebouw (op 14 februari 2016).

Sponsors:

Mede mogelijk gemaakt door:

Blijf op de hoogte:

055 506 4223