Tweepianoduo Bas Verheijden en Niek van Oosterum

Bas Verheijden en Niek van Oosterum zijn beiden in 1974 geboren, respectievelijk
in Zeist en Den Helder. Allebei studeerden ze bij de beroemde pianopedagoog
Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hier richtten zij in 1993 hun
duo op. Bas_Verheijden_Niek_van_Oosterum (05)Samen wonnen ze in 1998 de Gouden Vriendenkrans op het concours van de
Vereniging Vrienden van het Concertgebouw. In 1999 won het duo het kamermuziekconcours van het Nederlands Impresariaat. Later dat jaar maakten Bas en Niek hun debuut als duo in de Grote zaal van het Concertgebouw. Inmiddels hebben ze in vele series opgetreden (o.a. het Zondagochtendconcert en de serie Kinderconcerten van Het Concertgebouw). Hun repertoire bevat nagenoeg alle belangrijke werken voor twee piano’s, alsmede een groot aantal onbekende en ‘vergeten’ stukken.

Vakjuryrapport bij de door het duo gewonnen Vriendenkrans 1998:
“Dit pianoduo onderscheidt zich door heel bijzonder samenspel, een goed gevoel voor kleur en een uitgebalanceerde toonvorming. Hun spel munt vooral uit door een grote natuurlijkheid.”
O.W. Nijdam, Leeuwarder Courant 2001:
“Uitstekend op elkaar afgestemd samenspel, virtuoos en prachtig uitgekristalliseerd met pianistische souplesse.”
Onno Hoedeman, Alkmaarse Courant 2004:
“Virtuositeit van de bovenste plank, de helderheid en dynamiek van hun pianistisch betoog laat niets te wensen over!”

BasVerheijden-fotoklein1d2aBas Verheijden begon op tienjarige leeftijd met piano spelen. Bas studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. In 1999 sloot hij zijn Uitvoerend Musicus eindexamen af met een 9½ met onderscheiding. In 1999 werd Bas als eerste Nederlander ooit aangenomen aan de beroemde Accademia Pianistica incontri col Maestro in lmola (Italië), waar hij twee jaar studeerde bij Boris Petrushansky.

Zowel in 1990 als in 1992 won Bas het Steinway Concours en in 1991 behaalde hij de eerste prijs op het Prinses Christina Concours. In 1997 was hij winnaar van het Internationale Muziekconcours Scheveningen voor Piano, waar hem ook de persprijs werd toegekend.

Bas vestigde in 2000 zijn naam in door 14 avonden achtereen het derde Pianoconcert van Rachmaninov uit te voeren in alle grote zalen van Nederland, begeleid door het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van Roland Kieft. Tijdens die tournee werd een live cd opgenomen in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Ook werd Bas uitgenodigd om in oktober 2000 een recital te verzorgen in de serie Jonge Nederlanders van Het Concertgebouw en maakte hij de afgelopen jaren tournees door Spanje, Italië, Groot- Brittanië, Denemarken, Indonesië, Noorwegen en de Nederlandse Antillen.

In oktober 2012 kwam een nieuwe cd “Trick or Treat”uit met daarop kunstjes en snoepjes uit de hoge hoed van de pianoliteratuur ( werken van o.a. Schubert, Alkan, Chaminade, Chopin en Doucet). In 2001 werd Bas uitgenodigd om een week lang een masterclass te volgen bij de wereldberoemde pianiste Maria João Pires. Hiervan werd door de Avro een documentaire gemaakt.

Bas volgde masterclasses bij o.a. Michel Dalberto, Eugen Indjic, Gyorgi Sandor, Gyorgi Sebök, Peter Feuchtwanger en Alexander Longquich. Hij trad op met verscheidene orkesten, waaronder het Noordhollands Philharmonisch Orkest ( o.l.v Lucas Vis), de Koninklijke Marinierskapel ( o.l.v. Maurice Hamers),het Orkest der Lage Landen (o.l.v. Walter Proost), het Philharmonisches Orchester Hagen (o.l.v. Anthony Hermus),het UVA Sweelinck Orkest ( o.l.v. Jeppe Moulijn). In 2009 werd door Alexander Comitas een Concert voor Piano en Harmonie Orkest aan Bas opgedragen. Deze opdracht werd mogelijk gemaakt door het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. In juli 2011 was dit te horen in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Website: www.basverheijden.nl.

Niek_klNiek van Oosterum nam zijn eerste pianolessen op zevenjarige leeftijd. In 1987 vervolgde hij zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar behaalde hij zijn
conservatorium diploma met onderscheiding in juni 1998. Begin 2000 was Niek toegelaten tot de Universität der Künste Berlin, alwaar hij studeerde bij Professor Elena Lapitskaja. In 2004
behaalde hij ook in Berlijn met succes zijn diploma. Aansluitend studeerde hij Konzertexamen bij Prof. Boris Bloch aan de Folkwang Hochschule in Essen, alwaar hij in februari 2006 zijn examen met “Außzeichnung” aflegde. Niek heeft daarnaast nog masterclasses gevolgd bij o.a. Giorgy Sebök, Eugen Indjicen en Vitaly Margulis. Na het winnen van diverse concoursen in Nederland (Steinway, 1986; SJMN, 1988; Edith Stein, 1989) kwam zijn grote doorbraak in 1990 toen hij de eerste prijs won van het Eurovisie Concours “Young Musician of the Year” te Wenen. In de jaren daarna speelde hij met o.a. het Orkest van het Oosten, het Gelders orkest, het Residentie orkest, het Koninklijk Orkest van Vlaanderen, het Orquesta Filarmónica de Buenos Aires, Stuttgarter Philharmoniker en de Berliner Symphoniker (o.a. in de Philharmonie te Berlijn). In mei 2005 wint Niek de “Förderpreis des Köhler Osbahr Stiftung” in Duisburg. Aansluitend speelde hij op het presentatieconcert in het Theater van Duisburg.

Naast solorecitals speelt Niek regelmatig in kamermuziekverband. Zo vormt hij een tweepiano duo met Bas Verheijden (1998 Gouden Vriendenkrans, 1999 presentatieconcert Nederlands Impresariaat), een viool-piano duo met Saskia Viersen en vormt hij samen met zijn vrouw Yoo-Seon Lee het pianoduet “duet con moto”. Tevens is hij lid van het Wolf-Ferrari ensemble, dat regelmatig in Berlijn en omgeving optreed. Website: www.niekvanoosterum.com.