Paolo Giacometti – biografie

Foto Karin van der Meul

Paolo Giacometti, geboren in Milaan in 1970, woont sinds zijn eerste levensjaar in Nederland waar hij in 1995 bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Ook Gyorgy Sebök was een belangrijke inspirator en is van grote invloed geweest op zijn muzikale ontwikkeling. Als veelvuldig prijswinnaar soleerde hij in al vrij snel met bekende orkesten onder leiding van vooraanstaande dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Laurent Petitgirard, Kenneth Montgomery en Michel Tilkin. Zijn liefde voor de kamermuziek leidde tot een succesvolle samenwerking met coryfeeën als Pieter Wispelwey, Gordon Nikolich, Alois Brandhofer, Janine Jansen en Bart Schneemann. Meer recent richtte hij samen met violiste Candida Thompson en celliste Xenia Jankovic het Hamlet Pianotrio op. Na een eerste succesvolle aan Mendelssohn gewijde CD, is het nu reikhalzend uitkijken naar de aankomende release van Beethovens Geistertrio (label Channel Classics).

Paolo Giacometti concerteert wereldwijd als solist en als kamermusicus, zowel op authentieke als op moderne instrumenten, dit op vooraanstaande podia als het Concertgebouw (Amsterdam), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (London), Théâtre du Châtelet (Parijs), Concertgebouw (Brugge), Flagey Brussel, Seoul Arts Centre (Zuid-Korea), Konzerthaus Wien. De voorbij maanden gaf hij solorecitals in prestigieuze zalen te Rio de Janeiro, Saõ Paulo. In kamermuziekverband was hij te gast bij de Stadspodia Leiden, Flagey Brussel, LMMC Montreal om er maar een paar te noemen. Ook het volgend seizoen 2017/2018 zal hij als solist dan wel in kamermuziekverband naar alle hoeken van de wereld trekken.

Als “solist”, neemt hij exclusief voor het label Channel Classics op. Zijn indrukwekkende discografie is toegejuicht door de internationale pers. Zijn opnames behelzen onder meer het complete piano oeuvre van Rossini, een opmerkelijk project dat in 1998 van start is gegaan en in april 2007 is voltooid met de achtste cd. Voor de derde opname van deze serie is Paolo Giacometti onderscheiden met de Edison Klassiek 2001. Zijn opname van Schumann’s Humoreske, Fantasiestücke en Toccata kreeg de onderscheiding ‘Benchmark and Performance of Outstanding Quality’ van de BBC music magazine. Die met de pianoconcertos van Schumann en Dvorak werden geprezen door Gramophone als “…one of the best concerto disks I have heard in a long while…”. Ook zijn solo CD met o.m. Schumann’s Davidbundlertänze werd wereldwijd met lof ontvangen. Ten slotte genoot zijn cd waarbij hij dezelfde werken van Maurice Ravel zowel op historische (Erard) als op moderne vleugel(Steinway) een indrukwekkende belangstelling.

De Schubert CD-opname die Paolo Giacometti met Pieter Wispelwey opnam werd bekroond met de Choc du Monde de la Musique en een 10 van het tijdschrift Luister. Hun CD-opname met werken van Chopin, Fauré en Poulenc, werd dan weer onderscheiden met een Diapason d’or. Momenteel neemt het duo Wispelwey-Giacometti een serie van 6 cd’s met ijzersterk en verrassend repertoire rondom de duo’s van Schubert en Brahms, voor het label Evil Penguin op.
Paolo Giacometti is tevens toegewijd professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf.

CV update : december 2016
Bron: DaPonte Cultural Marketing & Communications

http://www.giacometti.nl