Het Ysaye Trio m.m.v. Felicia van den End

Het Ysaÿe Trio werd in 2006 door broeders Emlyn en Willem Stam en Bulgaarse violiste Rada Ovcharova opgericht. Het trio is regelmatig te horen in binnen en buitenland met optredens in Nederland, Duitsland, Zweden en Bulgarije.YsayeStringTri0
Het Ysaÿe Trio werd uitgenodigd bij vele festivals waaronder het Grachtenfestival, Festival Classique, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en het Varna Festival. Ook trad het trio meerdere malen voor radio en televisie op onder anderen in het programma ‘Vrije Geluiden’. Het trio speelt regelmatig met pianiste Hanna Shybayeva met hun project ‘Symfonie in de Kamer’ waarbij historische kamermuziek bewerkingen van symfonisch repertoire herontdekt worden. De drie musici spelen ook als onderdeel van het New European Ensemble in concerten van hedendaagse muziek. Voor het komende seizoen is het trio uitgenodigd voor een tournee in Canada.
Het Ysaÿe Trio heeft kamermuzieklessen gevolgd bij Arnold Steinhardt, Valentin Erben, Hatto Beyerle, Istvan Parkanyi en Vladimir Mendelssohn. Ook heeft het trio concerten met de beroemde klarinettist Charles Neidich gegeven.Rada Ovcharova (viool)

Ysaye_OvcharovaRada Ovcharova (viool) werd in 1986 in Bulgarije geboren. Zij begon viool te spelen op achtjarige leeftijd. Na vier jaar werd ze aangenomen bij de Nationale Muziek School voor Jeugd in Sofia Bulgarije in de klas van Lydia Radionova. Ze won al gauw de tweede en vervolgens de eerste prijs bij het internationaal concours ‘Young Music Talents’ (Sofia). In 2003 begon Rada aan haar Bachelor studie op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jaring Walta. Zij kreeg een beurs van het Labberte-Hoedemaker Fonds om in Nederland te studeren. In 2008 sloot ze haar Bachelor opleiding af bij Istvan Parkanyi op het Conservatorium van Amsterdam.  Nu werkt ze aan haar Master bij Gordan Nikolic. Rada heeft masterclasses gevolgd bij Oleg Krysa, Kevin Laurence, György Pauk, Phillippe Graffin, Thomas Brandis, Hatto Beyerle en het Altenberg Trio. Ze studeerde ook enige jaren aan de Nederlands Strijkkwartet Akademie met Stefan Metz.  Rada heeft talloze opnames voor de Bulgaarse Nationale Radio en Televisie gemaakt en verscheen als soliste bij het Nationaal Jeugd Orkest van Bulgarije en het Delft Symfonie Orkest.  Rada Ovcharova speelt een viool uit 1791 van Andreas Gisalberti.

Emlyn_StamEmlyn Stam (altviool) is actief als kamermusicus, solist en orkestmusicus en treedt regelmatig door heel Nederland en Europa op. Sinds twee jaar is hij tevens plaatsvervangend aanvoerder altviool bij het Residentie Orkest in Den Haag.  Hij maakte zijn debuut twee jaar geleden op Radio 4 in de week van het jong talent. Emlyn Stam was reeds solist bij het Amsterdam Symphony Orchestra en het Schönberg Ensemble onder Reinbert de Leeuw. In de zomer van 2007 trad Emlyn op in het Kuhmo Festival in Finland.  Ook speelde hij samen met het Parkanyi Kwartet in het Concertgebouw. Emlyn Stam voltooide in juni 2006 zijn Bachelor aan het Koninklijk Conservatorium en in september 2008 zijn Master bij hetzelfde instituut. Hij studeerde bij Ferdinand Erblich en Vladimir Mendelssohn. Hij heeft verder masterclasses gevolgd bij Steven Dann, Rennie Regehr, Roberto Diaz, Tabea Zimmerman, Kim Kashkashian en Gerald Stanick. Tweemaal ontving hij een prestigieuze beurs om in Ottawa te studeren als leerling bij het National Arts Centre Young Artist’s Program waar hij lessen in solospel en kamermuziek volgde bij Pinchas Zukerman, Patinka Kopec en Michael Tree. Verder heeft hij kamermuzieklessen gevolgd bij Seiji Ozawa, Pamela Frank en Nobuko Imai.

Willem_StamWillem Stam (cello) studeerde cello bij John Kadz en volgde masterclasses bij o.a. Lynn Harrel, Richard Aaron, Hans Jensen, Paul Katz, Andres Diaz, Lawrence Lesser, Aldo Parisot, Desmond Hoebig en Ron Leonard. In 2006 begon hij aan zijn Bachelor studie op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in de klas van Dmitri Ferschtman. Willem Stam heeft prijzen gewonnen bij verschillende concoursen waaronder de eerste prijs in de Alberta Provincial Music Festival en de aanmoedigingsprijs bij het Nationaal Cello Concours in Nederland. Hij maakte zijn debuut als solist op 17-jarige leeftijd met de Calgary Civic Symphony. Willem Stam heeft concerten gegeven in Canada, China, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Slowakije en Zuid-Afrika.

Felicia_vdEnd_kopieFelicia van den End (fluit) begon met fluitspelen toen ze 10 jaar oud was. Op 12-jarige leeftijd werd ze aangenomen in de Jong Talentklas van het Utrechts Conser-vatorium, waar zij studeerde bij Abbie de Quant. In 1997 en 1998 behaalde zij de 1e prijs bij het Nationaal Fluitconcours. In 2003 won zij de eerste prijs bij het nationaal concours ‘Stichting Jong Muziektalent Nederland’ en werd zij verkozen tot ‘Jong Muziektalent van het jaar 2002’. In 2003 won zij de eerste prijs in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours, wat resulteerde in een optreden in Carnegie Hall, New York. Meer onderscheidingen volgden, zoals de eerste prijs in het internationale fluitconcours ‘Jeunesses Musicales’ in Boekarest en de Essent Music Award voor jong talent 2003. In 2005/2006 studeerde zij aan het Conservatoire National Supérieur in Parijs. Zij sloot haar studie in Utrecht in 2007 af met een 10 met onderscheiding. Als soliste trad zij op met verschillende orkesten, waaronder het Antonio Lucio Kamerorkest, het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest, Camerata Amsterdam en het Nederlands Kamerorkest. Ook speelde Felicia in het Gustav Mahler Jugend Orchester, het Gustav Mahler Academy Orchestra en het Nationaal Jeugd Orkest.   Momenteel is haar fluitspel regelmatig te beluisteren in concertzalen in binnen- en buitenland, van de Verenigde Staten tot Japan, Zuid-Afrika, Duitsland en Frankrijk. Zij speelt regelmatig samen met Daria van den Bercken (piano), Gwyneth Wentink en Anton Sie (harp) en Emlyn Stam en Roeland Jagers (altviool). Felicia speelt in het opera orkest van Zürich als akademiste. In 2008 speelde zij samen met pianiste Daria van den Bercken in de concertserie Jonge Nederlanders van het Concertgebouw de Debuutserie, elf concerten in de belangrijkste muziekcentra van Nederland en het Gergiev festival.

Bron: tinadeswart.com