Het Hexagon Ensemble

Hexagon Ensemble

Foto Bokkie Vink
Staand v.l.n.r. Christiaan Boers (hoorn), Wout van den Berg (fluit),Bram Kreeftmeijer (hobo), Arno van Houtert (klarinet). Zittend v.l.n.r. Frank Peters (piano), Marieke Stordiau (fagot)

Het Hexagon Ensemble is een pianosextet bestaande uit 5 blazers en een pianist. Het ensemble verzorgt sinds 1991 vele succesvolle optredens, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, Wigmore Hall in Londen, Parijs, Straatsburg, Slovenië en op het Festival van Vlaanderen. Ook maakte het Hexagon Ensemble een tournee naar de Verenigde Staten, waar naast concerten ook masterclasses gegeven werden.

De kracht van Hexagon ligt in de chemie tussen de zes persoonlijkheden – in de bijzondere manier waarop zij elkaar aanvullen, inspireren en uitdagen tot de allerbeste prestaties. Zij spelen met het grootste plezier in de volledige bezetting, maar komen zeker zo goed tot hun recht als tweemanschap, kwartet of in iedere andere samenstelling.

Geen bibliotheek is veilig voor de zes leden van het Hexagon Ensemble. Overal ter wereld zoeken zij naar onbekend of vergeten repertoire. Door deze speurtocht beschikken zij over een unieke catalogus met meer dan 4000 werken: onbekende stukken van bekende componisten, maar ook werken van onbekende componisten. Een programmering met boeiend repertoire, rode draden en pakkende titels: dat is Hexagon ten voeten uit.

De eigenzinnige koers die het Hexagon Ensemble vaart komt tot uitdrukking in de cd-programmering die gevarieerd, verrassend én afgewogen is. Bij het maken van de cd’s leggen de musici van Hexagon zich geen enkele beperking op: bekende hoogtepunten uit de muziekliteratuur wisselen zij af met die bijzondere werken die zij in bibliotheken over de hele wereld hebben opgespoord.

Zo groeit er een cd-collectie met een aangename en vaak verrassende mix van bekend en vergeten, klassiek en hedendaags repertoire. Het ensemble heeft inmiddels acht goed ontvangen cd’s uitgebracht.

 De pers over de cd’s:

‘Fraaie gelegenheid om sextet van Poulenc en kwintet van Spohr in het hart te sluiten’ (de Volkskrant)

‘Hun spel getuigt van enorme betrokkenheid. Hun melancholie komt zonder tranen: hier wordt op topniveau gemusiceerd, steeds vooruitgezien [….]. Die kwaliteit blijft overeind in de andere, onbekendere composities.’ (Luister)

‘Speels, muzikantesk, hartstochtelijk’ (Limburgs Dagblad)

‘Aanstekelijk werkende zwier…mysterieuze en bezonken momenten; het Hexagon Ensemble behoort tot de absolute top’ (De Gelderlander)

‘Bewonderenswaardige vitaliteit en expressiviteit…’  De Stentor