Hannes Minnaar

Hannes Minnaar (piano)

Foto: Merlijn Doomernik, 2011

Hannes Minnaar is een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Hij sloot zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10 en onderscheiding en volgde daarnaast lessen bij o.a. Alfred Brendel, Willem Brons, Menahem Pressler en Ferenc Rados. Ook studeerde hij orgel bij Jacques van Oortmerssen.

Minnaar was prijswinnaar bij belangrijke internationale concoursen, zoals het Concours de Genève (2e prijs, 2008) en de Koningin Elisabeth Wedstrijd (3e prijs, 2010) in Brussel. Bij laatstgenoemd concours maakte hij grote indruk met zijn vertolking van het weinig gespeelde 5e pianoconcert van Saint-Saëns en eindigde hij als hoogste Nederlander ooit. In 2010 werd hem de Elisabeth Evertsprijs voor uitzonderlijk jong talent toegekend. In 2011 ontving hij een Fellowship van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust.

Zijn repertoire reikt van Bach tot de moderne tijd. Hij gaf recitals in vele plaatsen binnen Europa, waaronder Amsterdam (Concertgebouw), Leipzig (Gewandhaus), Brussel (Palais des Beaux-Arts) en Toulouse (Cloître des Jacobins). In 2010 was hij te gast bij het Bahrein International Music Festival. Zijn optredens werden uitgezonden door radiostations als Radio 4, Klara, MDR en BBC3.

Nog voor zijn 18e maakte Minnaar zijn debuut bij het Orkest van het Oosten in het Concertino van Henriëtte Bosmans. Tijdens zijn studie soleerde hij met het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Frans Brüggen in Beethovens 5e pianoconcert. Inmiddels soleerde hij bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Orchestre de la Suisse Romande, deFilharmonie en het Nationaal Orkest van België en werkte hij samen met o.a. Marin Alsop, Nikolai Alexeev, Edo de Waart en Otto Tausk. Dit seizoen debuteert hij bij diverse Nederlandse orkesten. Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft hem uitgenodigd om in 2013 onder leiding van Herbert Blomstedt het 4e pianoconcert van Beethoven uit te voeren.       Ook als kamermusicus is Minnaar actief. Met zijn Van Baerle Trio maakte hij in 2011 een tournee langs de belangrijkste Nederlandse zalen en won hij prijzen in Lyon (internationaal kamermuziekconcours, 1e prijs) en Amsterdam (Vriendenkrans-Het Debuut, 1e prijs). Ook trad hij op met het Parkanyi Kwartet en Simone Lamsma. Op uitnodiging van Janine Jansen trad hij op met Mischa Maisky en haarzelf tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht in 2010.

In oktober 2011 verscheen zijn debuutalbum, met werken van Rachmaninoff en Ravel, op Etcetera Records (KTC 1432).

Bron: www.hannesminnaar.nl

NRC recensie, 16-08-2011: ‘Hannes Minnaar is op zijn 26ste al klavierleeuw’
NRC Interview, 10-06-2010: ‘Pianist Hannes Minnaar zoekt de stilte in de klank’
TROUW interview, 06-10-2011: ‘Ik studeer nog steeds op mijn oude Yamaha pianootje’
Klassiekezaken.nl interview, oktober 2011: ‘Hannes Minnaar over zijn eerste CD’
Luister.nl interview,  november 2011: ‘Het is een heerlijk vak’