Emmy Verhey c.s.

Emmy Verhey_facebook_ Jikke van LoonEMMY VERHEY, viool
In het najaar van 2015 neemt deze internationaal gelauwerde violiste afscheid. Decennialang was zij een van de boegbeelden van de klassieke muziek in Nederland.
Haar spel heeft een prachtige rijpe diepgang bereikt en ze vernieuwt nog steeds op creatieve wijze haar repertoire.
De opmerkelijke diversiteit van dit repertoire is illustratief voor haar muzikale veelzijdigheid en technisch vakmanschap. Daarbij geeft zij een grote viooltraditie door die zij op haar beurt ontleent aan een aantal roemrijke voorgangers. Emmy Verhey is een van de grote Nederlandse violisten van onze tijd.
Niet alleen op de Nederlandse muziekpodia maar ook in de concertzalen van internationale allure is haar vioolspel regelmatig te horen. Als soliste trad zij op met dirigenten als Jansons, Chailly, Haitink, Marriner, Vonk, De Waart, Fournet, Benzi, Entremont en Spanjaard. Zij concerteerde onder meer met Yehudi Menuhin, Igor Oistrach, Misha Maisky, Antonio Meneses, Youri Egorov, Janos Starker en Maria João Pires. Ze heeft meer dan vijftig plaat- en cd-opnames op haar naam staan.
Emmy Verhey wordt regelmatig uitgenodigd om kamermuziek te spelen in diverse bezettingen. Emmy Verhey bespeelt een Guarneri uit 1676.

Giles2GILES FRANCIS, altviool
Giles Francis studeerde muziek aan de Cambridge University en daarna viool aan de Guildhall School of Music bij David Takeno. In Amsterdam vervolgde hij zijn vioolstudie bij Istvan Parkanyi, in Rotterdam studeerde hij altviool bij Vladimir Mendelssohn.
Giles speelde met verschillende orkesten en ensembles, zoals het English Chamber Orchestra, Chamber Orchestra of Europe het London Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij was oprichter van het Franciscus Strijkkwartet, en was gedurende tien jaar werkzaam als aanvoerder van de altviolen bij Holland Symfonia. Momenteel is Giles tweede violist van het Dante Quartet in Londen.

Amparo LacruzAMPARO LACRUZ, cello
Amparo Lacruz studeerde bij vooraanstaande docenten in Spanje en de Verenigde Staten.
Zij is een van de oprichters van kamermuziekensemble Manon, een internationaal vermaard ensemble dat veel opnamen maakt en over de hele wereld optreedt. Ook is zij sinds 1999 lid van het Kandinsky Trio, waarvan de cd opnames door publiek en pers geprezen werden. Amparo Lacruz is docent cello alsook kamermuziek aan het Liceo Conservatorium in Barcelona en geeft masterclasses in o.a. Tokyo, Shanghai, Mexico, Peru en is actief op vele internationale festivals.

Paul 1341953277PAUL KOMEN, piano
Paul Komen studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jan Wijn.
Hij vervolgde zijn opleiding bij György Sandor in New York en bij György Sebok in Bloomington, Indiana. In 1989 maakte hij zijn debuut in de Carnegie Hall in New York en de National Gallery in Washington. Paul Komen maakte vele cd’s. Dit heeft geleid tot vele concerten op internationale festivals. In 2000 speelde hij de 32 sonates van Ludwig van Beethoven in het Concertgebouw in Amsterdam en het Beethovenhaus in Bonn. Met het Orkest van de 18e Eeuw o.l.v. Frans Brüggen maakte hij sinds 2000 diverse internationale tournees met pianoconcerten van Beethoven en Mozart.
In 2003 maakte hij een cd voor het Beethovenhaus in Bonn met de Diabelli Variaties van Beethoven. Naast zijn solo-optredens geeft Paul Komen veel kamermuziekconcerten en vormt hij een succesvol pianoduo met de Georgische pianiste Nata Tsvereli. Sinds 2011 is hij artistiek leider van het Peter de Grote Festival, het grootste kamermuziekfestival met summer academy van Noord Nederland.

Nata TsvereliNATA TSEVERELI, piano
Nata Tsvereli begon haar conservatorium studie in 1994 aan het Tbilisi State Conservatory bij Nodar Gabunia. Een jaar later won ze de eerste prijs tijdens de Georgian Republic Piano Competition in Tbilisi. Daarna, in 1996, was ze prijswinnares in het Festival “Spring in Tbilisi”.
In 1998 ontving zij de prestigieuze Shevardnadze beurs, en in hetzelfde jaar won ze de eerste prijzen van de International London Piano Competition en het Internationale Maria Yudina Concours in St.Petersburg. In de zomer van 1998 was zij prijswinnares op het Peter de Grote Festival in Groningen. In december van hetzelfde jaar maakte zij haar debuut met het beroemde Philharmonisch Orkest van St.Petersburg o.l.v. Jansug Kakhidze waarbij ze het tweede pianoconcert van Chopin en het derde pianoconcert van Rachmaninov vertolkte in de Grote Zaal van de Philharmonie.
Beide concerten werden door haar opgenomen op cd met het symfonie-orkest van Tbilisi, waarmee ze vaak optreedt.

In 2002 begon zij de Masteropleiding aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Wijn, die ze in de zomer van 2004 afrondde met onderscheiding.
In hetzelfde jaar was zij winnares van de ING Bank Publieksprijs.
Nata Tsvereli geeft veel recitals en concerten in Georgië, Nederland, Turkije, Duitsland, Rusland en Engeland. In 2006 was zij een van de winnaars van de auditie voor de serie “Het Debuut”. In deze serie verzorgde zij tien solo recitals in belangrijke zalen in Nederland in januari en februari 2007.

In het voorjaar van 2008 verscheen haar debuut-cd bij het label DRC met werken van Schumann. Ze vormt naast haar solo-activiteiten een pianoduo met de pianist Paul Komen en is als hoofdvakdocente verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.