Ella van Poucke (cello)

Ella van Poucke wordt gezien als een van de meest veelbelovende cellistes van haar generatie. Ze begon op 6-jarige leeftijd met cello spelen, op haar tiende studeerde ze aan het Koninklijk conservatorium van Den Haag en later aan het conservatorium te Amsterdam waar ze studeerde bij o.a. Godfried Hoogeveen.

Ella van Poucke

Ella bespeelt een N. Vuillome uit 1860.
Op 10-jarige leeftijd maakte Ella van Poucke haar debuut in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en sindsdien speelt ze in alle belangrijke concertzalen van Nederland en het buitenland. Op 11-jarige leeftijd werd ze uitgenodigd om op te treden tijdens het 60-jarig jubileum van het Gerechtshof, waar de Koningin, Kofi Annan en andere diplomaten aanwezig waren.

In 2008 won ze het Prinses Christina Concours en later dat jaar maakte ze haar solodebuut in de grote zaal van het Concertgebouw, waar ze samen met cellist Colin Carr het dubbelconcert van Vivaldi uitvoerde.

In 2010 won ze de prijs voor het meest veelbelovende talent tijdens het Nationaal Cello Concours Amsterdam.  In 2012 won ze de Avond van de Jonge Musicus en vertegenwoordigde ze Nederland tijdens het Eurovision Young Musicians Competition in Wenen. Ook won ze de Grand Prix Ravel 2012, tijdens de Ravel Academie in Frankrijk.  Ook won Ella van Poucke de Nicolas Firmenich Award tijdens het Verbier Festival.

Als solist trad Ella van Poucke op met o.a het Nederlands Philharmonisch Orkest, Mainzer Kammer Philharmonie, the Polish Chamber Orchestra, Amsterdams Kamerorkest en de Junge Sinfonie Berlin.
In 2012 speelde Ella van Poucke tijdens de Amsterdam Cello Biënnale de première van het celloconcerto van Uljas Pulkiss, dat speciaal voor haar werd geschreven.

Ella van Poucke’s liefde voor kamermuziek is groot. In 2010 werd ze artistiek leider van het Kamermuziek Festival Amsterdam dat jaarlijks plaatsvindt in de Amstelkerk te Amsterdam. Ze is regelmatig te gast bij het Reizend Muziekgezelschap, speelde o.a op het Grachtenfestival, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Kamermuziek Festival Zeeland en de Rheinmain Music Festival, Kronberg Festival en het Mecklenburg Vorpommern Festival in Duitsland.

Ella van Poucke werd uitgenodigd bij verschillende academies o.a: Verbier Festival Academy in Zwitserland, Music@Menlo in California, Pablo Casals Festival in Prades en Kronberg Cello Masterclasses in Duitsland. Ze volgde masterclasses bij o.a Bernhard Greenhouse, Anner Bijlsma, Miklos Perenyi, Colin Carr, Arto Noras, Gidon Kremer, Andras Schiff, Menahem Pressler, Christoph Eschenbach, Yuri Bashmet, Mischa Maisky en leden van het Emerson kwartet.

Ella van Poucke is geregeld te horen en te zien op Radio4, NTR en ARTE TV in Duitsland en Frankrijk.

In 2013-14 staan er solooptredens en recitals gepland in het binnen- en buitenland met pianist Jean-Claude vanden Eynden, haar broer Nicolas van Poucke en zal ze optreden met o.a het Prazak kwartet, Philippe Graffin, Nobuko Imai en Gary Hoffman.

Als een jonge Nederlandse “Rising star” zal ze komend seizoen twee Carte blanche concerten spelen in het Concertgebouw in Amsterdam.

Ella van Poucke studeert bij professor Frans Helmerson aan de Kronberg Academy in Duitsland. Haar studies worden mogelijk gemaakt door de von Opel/Schaefer Stipendium.

Website: www.ellavanpoucke.com